Dobro dosli

aa

nedjelja, 25. rujna 2016.

Ovo stablo je jedino svoje vrste…kada vidite šta raste na njemu? Nemoguće!

drvo-40-vrsta-voca-1


Sem Van Aken pokrenuo je zanimljiv umetnički projekat koji je izrodio pravo čudo prirode

Umetnik iz Sirakuze (SAD) Sem Van Aken je uspeo da uzgaji drvo na kome raste 40 vrsta voća, poput kajsija, šljiva, krušaka, nektarina pa čak i badema. Samim tim, ovo čudo prirode oduševljava i svojim bojama, raznim nijansama roze, bele itd.

“Ideja je nastala zato što sam bio zadivljen kalemljenjem”, kaže Sem. On je putovao Sjedinjenim Američkim Državama da bi prikupio različite vrste voća tako da sad u svom voćnjaku ima veliku kolekciju, sa kojima eksperimentiše tako što ih ukršta.

drvo-40-vrsta-voca-2Mnogi su ga pitali zašto bi želeo da ima ovakvo drvo, jer ono zahteva veliku pažnju i brigu. Ipak, Sem to posmatra više kao umetnički projekat. Njegova početna zamisao je bila da se ovakvo drveće postavi na različitim javnim mestima, pa bi ljudi koji nailaze bili zaintrigirani njegovim bojama i plodovima.


drvo-40-vocki1“Svaka vrsta cveta u posebno vreme, tako da nekad polovina drveta izgleda živo, a druga potpuno mrtvo. Zato sam rešio da pokušam da ih sve uskladim tako da različite vrste mogu u isto vreme da cvetaju”, kaže Sem.Pogledajte kako to izgleda u ovom videu.

http://www.kurir.rs

Nema komentara:

Objavi komentar