Dobro dosli

aa

petak, 30. rujna 2016.

NEVJEROVATNO: Rođena prva beba u svijetu koja ima 3 RODITELJA!!! EVO O ČEMU JE RIJEČ!

534885

Naučnik John Zhang izveo je kontroverznu proceduru i pomogao jednom jordanskom paru da dobiju dijete.

Procedura je održana u Meksiku gdje nema zbrane zakonom o toj metodi. Izvedena procedura, rezultovala je rođenjem dječaka šestog aprila ove godine.

Dječakova majka nosi genetsku mutaciju za smrtonosnu bolest nazvanu Leigh sindrome, što sprječava nervni sistem da se pravilno razvija. Iako ona ne pati  od stanja, dvoje djece joj je umrlo zbog genetske mutacije.

Mutacija odgovorna za tu bolest je sadržana u mitohondrijskoj DNA, koja se prenosi na majčinsku liniju. Ovaj genetski materijal se sastoji od malog broja gena koji nisu isti kao oni nađeni u nuklearnoj DNA.

Zhang je koristio proces koji se zove vretensato nuklearni transfer. Taj proces je obuhvatao vađenje jedra iz jedne od majčinih ćelija i umetanja u jaje donatora, čije je jedro uklonjeno.



Nova jajna ćelija je posjedovala majčinu nuklearnu DNA I donatorovu mitohondrijalnu DNA. Zatim je oplođeno sa očevom spremom, prije nego što se stavi u majčinu utrobu i počne normalno razvijati.

Iako je ova metoda kontroverzna, Zhang je rekao da vjeruje u ono što radi i da je spasiti život etična stvar za učiniti.

Analiza je pokazala da samo 1% mitohondrijske DNA dječaka, nosi mutaciju za Leig sindrom. Doktori se nadaju da je to premala količina da bi dovela do simptoma.

Ipak, samo će vrijeme pokazati da li je on zapravo izbjegao smrtonosno stanje. Sve dok on sam ne razvije bolest, može se tvrditi da je Leig sindrom potpuno iskorijenjen iz porodične linije.

Činjenica da je beba muško je također prednost u ovom slučaju. To znači da neće prenositi mitohondrijalnu DNA svojoj djeci u budućnosti.


http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar