Dobro dosli

aa

utorak, 27. rujna 2016.

MISLIM DA NEMA OSOBE KOJOJ SE OVO NEĆE SVIDJETI…MUŽ KAŽE DA JE OVO “MRAK” RUČAK

MISLIM DA NEMA OSOBE KOJOJ SE OVO NEĆE SVIDJETI


Sastojci
mesni ragu (ili Bolonjski umak)
oko 1/2 kg mljevenog mesa (goveđeg ili miješanog)
50 g mesa svježe kobasice (ili slanine ako više volite)
1-2 mrkve
1 stapka celera
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
3-4 lista lovora
1/2 čaše vina
750 ml pasirane rajčice
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
sol, papar
3 žlice maslinovog ulja



umak Bešamel
60 g maslaca
60 g brašna
1/2 litre juhe od mesa (ili povrća)
250 ml mlijeka
250 ml vrhnja za kuhanje
70 g ribanog parmezana
sol, papar, ribani muškatni oraščić
Ostali sastojci za lazanje
tjestenina (svježa ili suha)
100-150 g naribanog parmezana
oko 100 g polutvrdog sira (npr. Provola, scamorza)

Priprema
Za RAGU.
1.
Usitnite u multipraktiku (ili naribajte) luk, mrkvu i celer. Popržite na 3 žlice maslinovog ulja da povrće omekša. Dodajte namrvljeno meso kobasice pa popržite. Umiješajte i meso, pa miješajući popržite dok meso nije više ružičasto. Posolite i popaprite. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte sitno nasjeckan (ili protisnut kroz tijesak) češnjak, lovor i žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i kuhajte 1-2 minute.
2.
Počnite dodavati pasiranu rajčicu razrijeđenu s toplom vodom (ja je razrijedim otprilike 1/2 l rajčice – 250 ml vode/ili juhe). Ja je dodajem postepeno, po potrebi, ne sve od jednom, ovisno o gustoći koju želim postići.
3.
Kuhajte polupoklopljeno oko 1-1,5 sat na srednjoj/niskoj temperaturi.
Za BEŠAMEL:


1.
U dubljoj posudi rastopite maslac pa na njemu popržite brašno (neka ostane svijetlo). U tankom mlazu ulijevajte toplu juhu, neprestano miješajući ručnom žicom da se zapržak rastopi i dobijete glatku tekućinu bez grudica. Dodajte sad mlijeko i vrhnje (neka budu sobne temperature ili sasvim malo zagrijani) uvijek u tankom mazu i neprestano miješajući.
2.
Kuhajte dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući žicom da ne zagori i ne stvore se grudice. Umak ne treba biti pregust, jer će se zgusnuti hlađenjem. Posolite, popaprite i dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu. Kad ste isključili vatru, umiješajte naribani parmezan i dobro promiješajte da se sir istopi.
3.
Umak pripremite kad je ragu već gotov i spremni ste slagati lazanje.
Priprema LAZANJA.
1.
Naribajte na sitni ribež parmezan, a nasjeckajte ili naribajte krupno sir.
2.
Ako koristite suhu tjesteninu, prvo je prokuhajte minutu-dvije u slanoj vodi kojoj ste dodali žlicu ulja (da se tjestenina ne zalijepi), pa ostavite na čistoj krpi/stolnjaku da se ocijedi i prosuši. Ja svježu tjesteninu ne kuham i uvijek bude savršeno mekana.
3.
U duboku posudu (vatrostalnu, keramičku ili po izboru) stavite na dno malo mesnog ragua i malo bešamela.
4.
Slažite sloj tjestenine, po njemu stavite prvo mesni ragu (odstranite lovor), malo sira (provole), tanki sloj bešamela i naribani parmezan.
5.
Ja obično pravim lazanje s 4 sloja tjestenine, na zadnji stavim samo bešamel i obilno pospem parmezanom. Ako volite deblje lazanje, nastavite slagati dok ne potrošite sav materijal, i završite uvijek s bešamelom i parmezanom.
6.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1/2 sata. Ako počne prerano tamniti na površini, smanjite temperaturu na 180°C.


http://malakuhinjica.com

Nema komentara:

Objavi komentar