Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Ne ignorišite otekle noge,prepoznajte svaki simptom srčane dekompenzacije na vrijeme




Na preporuku našeg čitaoce donosimo vam tekst o  srčanoj dekompenzaciji ili popuštanju,kada srce izgubi mogućnost normalnog pumpanja krvi,kada izgubite mogućnost za bilo kakvu aktivnost,kada glavni motor prestaje raditi.Naš čitaoc je nakon dugotrajnog hroničnog krvnog pritiska I iste terapije za pritisak vremenom sve više dobijao slabost.Išao je doktoru samo po terapiju bez pregleda detaljnih,lijekove za cirkulaciju je trošio povremeno da bi zaštitio želudac a što je najgore otekle gležnjeve I noge smatrao je prolaznim simptomom slabosti venske pumpe u nogama I propisivao ih starošću.On nas je zamolio da vam prenesemo,ako ste hipertoničar,dijabetičar ili imate bilo kakav riziko factor debljinu,bolest štitne,aritmiju,masnoću,pušenje,otežano kretanje ne ignorišite svaki dodatni simptom,bilo das u to mali otoci ili pak malaksalost ili nesanica pa čak ako primijetite da manje mokrite nego inače,jer kada srce uđe u dekompenzaciju tada će biti kasno da povratite ono što ste imali,a transplatacija neće biti moguća.
Kod dekompenzacije srca pumpanje srca postaje nedjelotvorno zato što je mišić oslabio od bolesti ili zato što postoji mehanička greška u zaliscima koji reguliraju kolanje krvi. Ako srce ne može održavati normalni kapacitet, u venama koje vode u srce, nakuplja se krv. Dekompenzacija srca katkada pogađa samo jednu stranu srca, ali češće obje strane. Ako je zahvaćeno cijelo srce, to se stanje naziva kongestivna dekompenzacija srca.
Kod dekompenzacije lijevog srca vene, koje odvode krv iz pluća, prenapune se krvlju (kongestija). Zbog toga pluća nabreknu i prepune se tekućinom koja iz krvnih žila odlazi u plućna krila. Kod dekompenzacije desnog srca krv se nakuplja u venama koje vode u srce iz drugih dijelova tijela, pa zahvaćeni dijelovi nabubre – najočitije na nogama. Usprkos nazivu, zatajivanje srca nije bolest koja neposredno ugrožava život. Posljedice uglavnom ovise o težini osnovne bolesti.
Dekompenzacija srca simptomi
 Dekompenzacija lijevog srca: glavni simptom je gubitak daha. U početku možete otežano disati samo nakon fizičke aktivnosti, ali taj simptom postaje sve izrazitiji, naročito uveče kad ste umorni. Budući da vam može biti teško disati kad legnete, sta¬ite pod glavu nekoliko jastuka ili, štoviše, sjedite. Teški napadaji gubitka daha mogu biti toliko jaki da ćete se htjeti nagnuti kroz prozor radi udisanja. Otežano disanje može biti popraćeno “sviranjem” u prsima. Iako napadaji obično traju najdulje jedan sat, mogu biti vrlo neugodni.

  Katkada se pluća toliko prepune krvlju da se za vrijeme disanja čuje krkljanje. Mogu se javiti i bolovi u prsima i pjenušav ispljuvak (slina), prošaran krvlju. Tekućina u plućima smanjuje otpornost na infekcije, te je upala pluća najčešća “nuzbolest” kod bolesnika s dekompenzacijom lijevog srca.
Dekompenzacija desnog srca: najčešći simptom je iscrpljenost; no, taj je simptom znak mnogobrojnih bolesti pa sam po sebi nije pouzdan znak dekompenzacije srca. Pouzdaniji simptom je otjecanje svakog dijela tijela u kojem se nakuplja tekućina. Ako se krećete, onda se to obično vidi po natečenim gležnjevima. Ako ste prikovani uz krevet, otok će se najbolje vidjeti u donjem dijelu leđa. Unutarnji organi, npr. jetra, mogu također oteknuti, što može biti popraćeno bolovima u trbuhu.
Kod kongestivne dekompenzacije srca imat ćete vjerojatno i simptome dekompenzacije lijevog i simptomedekompenzacije desnog srca. Osim toga, može doći do gubitka apetita, pa i smetenosti. Zbog nedostatne opskrbe krvlju, mišići ruku i nogu propadaju, ali se to ne mora odmah opaziti zbog otjecanja koje je popratna pojava tog stanja.
Učestalost
Dekompenzacija srca je prilično česta; godišnje se to stanje razvija kod otprilike jedne na 130 osoba (u Velikoj Britaniji). Ako vas liječnik već liječi zbog srčane tegobe, vjerojatno znate da ste skloni dekompenzaciji srca.
Opasnosti
Neliječena dekompenzacija srca može opteretiti cijeli sustav i završiti smrću. Ako se dekompenzacija srca izliječi, jedina opasnost prijeti od osnovnog uzroka.
Što poduzeti?
Ako smatrate da imate dekompenzaciju srca, obratite se liječniku koji će vam izmjeriti krvni tlak i reći da odnesete mokraću na analizu kako bi ustanovio jesu li pogođeni bubrezi. Dijagnostičke pretrage će vjerojatno obuhvatiti rendgenski pregled radi otkrivanja plućnih tegoba i veličine srca. Elektrokardiogram (EKG) će omogućiti liječniku da odredi je li vam srce opterećeno. Možda će biti uputno obaviti i druge pretrage radi otkrivanja osnovnog uzroka.
Dekompenzacija srca liječenje
Samopomoć: mnogo se odmarajte kako biste sačuvali energiju; no, premda morate smanjiti tjelesne aktivnosti,ne dajte se prikovati uz krevet. Udoban naslonjač je bolji od kreveta. Osim toga, dekompenzacija srca ne znači da se morate doživotno obuzdavati. Liječenje dekompenzacije i osnovne bolesti može završiti povratkom na uobičajene aktivnosti.
Čak i dok mirujete, mičite i dalje nogama, često mijenjajući položaj ili opuštajući i napinjući mišiće nogu. Budući da je protok krvi kod osobe s dekompenzacijom srca usporen, krv je sklona zgrušavanju, naročito u nogama i zdjelici, ako se ne ubrza pokretanjem mišića nogu.
Budući da sol potiče nakupljanje tekućine u tijelu, smanjite uzimanje soli.
Stručna pomoć: pored liječenja osnovnog uzroka, liječnik će vam odrediti lijekove koji će vam olakšati život. Među njima su diuretici od kojih ćete mokriti više no inače i tako smanjiti količinu tekućine u tijelu. Najbolje je da se takva sredstva uzimaju ujutro, zato što je zgodnije često mokriti danju. Liječnik može propisati i neko drugo sredstvo za jačanje rada srca, naročito kad se radi o nepravilnosti ritma. Liječnik će pažljivo nadzirati količinu i vrijeme doziranja, jer prekomjerna doza može izazvati mučninu. Važno je pridržavati se liječnikovih uputa i ne prekinuti s terapijom sve dok vam to liječnik ne kaže, makar i mislili da vam ona više nije potrebna.
Ako morate dulje vremena mirovati u krevetu, morat ćete piti antikoagulanse protiv grušanja krvi. U određenim vremenskim razmacima mora se uzeti uzorak krvi kako bi liječnik mogao provjeriti je li doza ispravna. Prekomjerna doza antikoagulacijskih sredstava može uzrokovati krvarenje u crijeva, kožu ili mokraću.

  Akutna (iznenadna) dekompenzacija srca, s vrlo jakim gubitkom daha, traži hitnu liječničku intervenciju. Bolesnik mora odmah u bolnicu gdje ga se može priključiti na aparat za kisik i dati mu injekcijama lijekove koji odmah djeluju.
Dugoročni izgledi
Lijekovi će vam olakšati disanje i smanjiti otoke. Ako dekompenzacija srca dostigne stupanj kad više ne reagira na mirovanje i terapiju, postoji oblik liječenja koji pruža određenu nadu: transplantacija (presađivanje) srca. Nadomještavanje bolesnog srca zdravim srcem, koje se uzima sa žrtava prometnih nesreća ili moždanog oboljenja, pokazalo se vrlo djelotvornim u nekim slučajevima, ali je ta operacija još u eksperimentalnom stadiju, pa rizik treba uskladiti s bolesnikovim izgledima bez takvog liječenja.


http://doktorzasvee.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar