Dobro dosli

aa

nedjelja, 31. srpnja 2016.

Ovih 5 neuspjeha morate doživjeti ukoliko želite uspjeti u životu!

Mario Sánchez Nevado


Ukoliko se previše bojite neuspjeha, nikako ne možete napraviti ono što je potrebno da bi bili uspješni.

Doživljavam neuspjeh mnogo više nego što pretpostavljate, naročito uzevši u obzir da sam napisao stotine članaka, trenirao tisuće ljudi i čak napisao knjigu o stvaranju produktivnih navika, kako biti pažljiv i pronaći zadovoljstvo unatoč našim borbama.

Ponekad doživljavam neuspjeh u svim tim stvarima i to mi stvara grozan osjećaj baš kao i svakome drugome. Strog sam prema sebi, osjećam krivnju, pokušavam izbjeći razmišljati o tome i najradije bih sakrio svoje neuspjehe od drugih.

Da, neuspjeh boli! Ipak, podignem se na noge i pokušam ponovo. Još uvijek ponekad ne uspijem otići u teretanu, ali i dalje se trudim. Zapravo, u posljednje vrijeme sam prilično redovit u svom regularnom treningu, ali nisam uspijevao u tome godinama ali sam stalno pokušavao dok nisam postao redovit u tome.

Ponekad nisam uspijevao voljeti sebe i biti suosjećajan prema sebi. Ali ne odustajem. Ne uspijevam uvijek biti strpljiv i prisutan roditelj, naročito kada mi je supruga zauzeta. Ali nastavljam pokušavati i ponekad, barem tako kažu, uspijevam biti najbolji otac na svijetu.

Tri puta sam pokušavao napisati članak kojeg upravo čitate i zgužvao papir prva dva puta jer nije bio kako treba. Ipak sam počeo ponovo i očito je da sam ga završio. Kada pokušavam iznova i iznova dugoročno uspijem.

Ukoliko i vi pokušate iznova i iznova i vi ćete također uspjeti. Možda nećete uspjeti točno na onaj način na koji ste očekivali ili unutar vremenskog okvira u kojem ste se nadali, ali naučit ćete rasti na temelju vaših iskustava i neuspjeha i bit će vam bolje na kraju.

Ukoliko želite uspjeti u životu morate biti voljni doživjeti neuspjeh u sljedećem:

1. Morate prihvatiti neuspjeh originalnog plana

Život je pun neželjenih situacija. Morate ponekad doživjeti neuspjeh. To je očekivani dio procesa učenja kod ljudi. Naučio sam da je potreban fleksibilniji, otvoreniji način razmišljanja.

Kada rigidno očekujete ispuniti plan ili ostvariti san, a stvari se ne odvijaju onako kako ste planirali, počinjete se osjećati neuspješnima i svaka najmanja pozitivna akcija od tog trenutka nadalje je spriječena.

Međutim, ako imate fleksibilniji i otvoreniji način razmišljanja i umjesto toga razmišljate na način „Ovo možda neće ići kako je planirano, ali to je u redu jer se planovi mogu promijeniti“, tada nije katastrofa kada shvatite da morate usporiti, preokrenuti ili izabrati drugi put.

Ne postoji samo jedan put u životu na kojem morate ostati da bi bili uspješni i sretni. Uspjeh i sreća dolaze s uočavanjem napretka kojeg ste postigli i shvaćanja da je svaka lekcija korak naprijed.

2. Morate biti voljni biti neuspješni u tome da se osjećate potpuno samouvjereno i spremno

Za početnike, ekstremna samouvjerenost je često ništa drugo nego prikriveno ili maskirano neznanje. Ako se osjećate super samouvjerenima i drski ste čitavo vrijeme, lako je moguće da je to zbog toga što postoji nešto važno što ne znate.

Ali i obrnuta situacija također može biti nevjerojatno problematična – dopustiti da vas nedostatak samopouzdanja zaustavi u učenju i rastu. Na primjer, možete se toliko naviknuti na misli kao što su „Nisam dovoljno dobar“, „Ne želim to“ i „To je previše teško“ da možete prestati raditi stvari za sebe i umjesto toga očekivati da drugi sve naprave za vas.

To zapravo znači da ne postižete ništa za sebe. Jednostavno napravili ste sebe previše slabima. Ključno je razumjeti da ne trebate biti samouvjereni ili se osjećati potpuno spremnim kako bi ostvarili napredak u životu. Jednostavno trebate prihvatiti mogućnost neuspjeha i krenuti naprijed. Neuspjeh je učenje, a učenje je napredak.

Želite li znati razliku između majstora i početnika? Majstor je doživio neuspjeh više puta nego što je početnik uopće pokušao. Iza svakog velikog izuma, kreacije ili umjetničkog djela stoji stotine neuspjelih pokušaja, ali te pokušaje nam  jednostavno ne pokazuju.



Zaključak: Uspjeh uvijek počinje s iskorakom iz područja u kojem se osjećate sigurno i ugodno. Kada se osjećate donekle nesigurno i borite se da ostvarite napredak, tada postajete jači i pametniji. Što više vremena tako provedete, brže učite.

Bolje je provesti 10 minuta kvalitetnog učenja nego potrošiti sat vremena ispodprosječnog tapkanja u mjestu. Morate vježbati do granica svojih mogućnosti, naprezati se iznova i iznova, raditi pogreške, spoticati se, učiti iz tih grešaka i naprezati se još više.

3. Morate biti voljni biti neuspješni u tome da svima udovoljite

Najsnažniji i najsretniji među nama su često kreativni i hrabri pojedinci koji nikada potpuno ne polude, čak ikada je sve oko njih ludo. Oni nisu olako obeshrabreni naizgled beskonačnom količinom preispitivanja od strane drugih.

Nisu obeshrabreni  time što su stalno pod povećalom šte se inače događa kreativnim pojedincima zbog toga što su upravo oni, baš kao i ludilo samo po sebi, ti koji se hrane negativnim komentarima i protivljenjem, te uspijevaju nastaviti dalje sa zdravom dozom ambicije.

Želja biti drugačijim nas uči da mudro koristimo naše talente i pretrpimo sve kritike svijeta sa smiješkom na licu. Stoga zapamtite, ne moraju svi voljeti vas i vaše kreacije. Vi ste poput nadarenog umjetnika. Neće svatko uvidjeti vašu ljepotu i talent. Vjerujte svojoj intuiciji kada se radi o onome što za vas ima smisla.

Znajte da je vjerovanje vašoj intuiciji ekvivalentno vjerovanju vašem pravom ja… a što više vjerujete svom pravom ja, više ćete kontrole imati pri ostvarenju svojih najvećih ciljeva i snova, čak i kada se neizbježne životne promjene i poteškoće prepriječe na vašem putu.



4. Morate biti voljni biti neuspješni u tome da se morate osjećati dobro čitavo vrijeme

Možete rasti jedino ako se potpuno otvorite onome kako se osjećate. Uzmite bilo koji osjećaj – ljubav za svoju bolju polovicu, tugu za izgubljenim članom obitelji ili strah i bol od smrtonosne bolesti. Ako zadržavate svoje emocije i ne dozvoljavate sebi da ih potpuno proživite, nikada se od njih nećete odvojiti.

Ali ako se uhvatite u koštac s tim emocijama i dozvolite si da ih potpuno prihvatite do točke da ste potpuno u njima, ne ostavljate nijednu emociju napuštenu i niti jedno pitanje zaostalo u vašoj glavi.

Znate što je ljubav. Znate što je tuga. Znate što je strah. Jedino kada znate te stvari možete reći: „U redu sam i spreman sam krenuti dalje sa svojim životom“.

5. Morate biti spremni na neuspjeh u tome da sve odradite sami

To što ne morate udovoljiti svima ne znači da kroz sve morate prolaziti sami. Postoji sredina i u redu je zatražiti pomoć kada vam je potrebna. Jedna od najvećih barijera prema uspjehu i sreći je važnost koju često pridajemo ideji da sve moramo napraviti sami.

Društvo je počelo povezivati uspjeh s time da ne trebamo ničiju pomoć. Mnogi od nas su spremni pružiti pomoć ali mi oklijevamo prihvatiti tu pomoć kada nam je zaista potrebna. Nemojte to raditi sebi. Proteklih nekoliko godina zatražio sam pomoć kada god mi je bila potrebna i uočio razliku.


 

 


Kada se očajnički borim s nečim, znam da mogu ili odustati ili smisliti bolji način. Međutim, nije uvijek lako smisliti bolji način, stoga se obraćam supruzi, bliskim prijateljima i obitelji, mentorima, vršnjacima koje cijenim i pitam ih za pomoć. Oni možda nemaju uvijek sve odgovore, ali ponekad i imaju, a čak i kada nemaju još uvijek mi otvore poneke vidike.

Što god da se dogodi moja obitelj, prijatelji, mentori i vršnjaci – članovi mog plemena – nikada me ne iznevjere.

Izvor: marcandangel

Nema komentara:

Objavi komentar