Dobro dosli

aa

utorak, 26. srpnja 2016.

LEČENJE PROPOLISOM




Postoji veliki broj zapisa o lekovitim svojstvima propolisa. Neki od njih su ispisani veoma davno i pripadaju starim civilizacijama, medju kojima su Egipatska, Rimska i Grcka. Kako se razvijalo znanje u vezi ove supstance, tako je rasla i kolicina recepata na osnovu kojih se sprovodi lecenje propolisom. Iz te mnogobrojne kolekcije izdvojili smo najpopularnije.Doziranje se odnosi na odrasle osobe uz upotrebu propolis kapi 10% rastvor.
Gastritis

  Pomesati jednu kasicicu mleka sa 20 kapi alkoholnog ekstrakta propolisa, piti 2 sata pre svakog obroka (3 puta dnevno).
Cir na želucu i dvanaestopalacnom crevu
Pomesati jednu kasicicu maslinovog ulja i 30 kapi alkoholnog ekstrakta propolisa, piti pola sata pre svakog obroka (3 puta dnevno). Za dugotrajno lecenje, nakon 3-4 nedelje koncentracija propolisa u alkoholu treba biti manja od pocetnih 10%, pa se tada prelazi na rastvor od 5%.
Upala sinusa
Pomesati jednake delove propolis ekstrakta, glicerina, suncokterovog ulja i vitamina A. Uneti pipetom u svaku nozdrvu po nekoliko kapi, 3 puta dnevno. Ili kupiti gotovu mast od propolisa pa njome oblagati unutrasnjost nozdrva, takodje 3 puta u toku dana.
Infekcija usne supljine i paradentoza
Nekoliko puta dnevno ispirati usta vodom u kojoj je rastvoren propolis ekstrakt (na 1 dl vode - 15 kapi propolisa). Dobro je pre spavanja upaljene desni blago istrljati sterilnom gazom koja je natopljena propolis kapima. Za lecenje infekcije u ustima moze se i zvakati prirodan propolis u cvrstom stanju.
Upala grla i gnojna angina
Vise puta u toku dana ispirati grlo vodenim rastvorom propolisa. Radi zastite zuba i desni, 3 puta dnevno sisati komadic prirodnog propolisa. Nekoliko puta u toku dana premazati vrat ekstraktom alkoholnog propolisa.
Bronhitis
Pre svakog obroka popiti po 1 solju toplog mleka u kojem je rastvoreno 15-20 kapi propolis ekstrakta.
Astma
Pomesati 5 dl medovace sa 1 dl 30% rastvora propolisa. Piti po 1 kasiku ujutru i jednu uvece.
Dermatitis, ekcem, psorijaza, bubuljice, akne
Zahvacena podrucja na kozi mazati nekoliko puta dnevno kremom propolisa. Isti je efekat i ako se upotrebljava mast od propolisa. Za lecenje koznih oboljenja korisno je uporedo i tri puta dnevno piti po 15 kapi propolisa.
Herpes
Lecenje propolisom se sprovodi isto kao i za druge kozne bolesti ali se pre nanosenja kreme obolelo podrucje prethodno ocisti ekstraktom alkoholnog propolisa.
Bradavice, kurje oci i zuljevi
Mesto na kojima se nalaze namazati debelim slojem jako koncentrovane propolisove masti i taj prostor dobro zastititi flasterom, tako da ispod njega nije moguc prodor vazduha. Ostaviti da deluje 2-3 dana. Nakon toga sastrugati nagrizeni sloj, pa opet na isti nacin naneti propolis mast. Ponavljati tretman sve dok se bradavica, kurje oko ili zulj ne uniste u potpunosti.
Reuma i išijas
Pre odlaska na spavanje na bolna mesta utrljati propolis mast ili kremu. Ovo nece mnogo uticati na lecenje bolesti, ali bi trebalo da ublazi bolove.
***

  Za svako navedeno lecenje (osim ako je drugacije naglaseno) recept podrazumeva kapi propolisa 10% rastvor. Ukoliko se upotrebljava propolis ekstrakt vece koncentracije propolisa, dozu obavezno umanjiti (npr. 30% rastvor propolisa, maksimalno 8 kapi dnevno, podeljeno u 2-3 doze).
Ako je u pitanju 20% rastvor, u preventivne svrhe (radi jacanja imuniteta i slicno) dnevna doza iznosi 20 kapi 20% alkoholnog rastvora propolisa. Kada se koristi u svrhu lecenja ovu dozu bi obicno trebalo udvostruciti. Ovde mozete procitati kako se pravi propolis ekstrakt.
Lecenje propolisom spada u bezbedne metode, ali ne i za osobe alergicne na pcelinje proizvode.

http://doktorzasvee.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar