Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Ubrzajte rad metabolizma pomoću vode i svježih i ukusnih namirnica




Kako starimo tako se i rad metabolizma usporava, pa se masti sve lakše nakupljaju na neželjenim mjestima. Najjači borac protiv masnih naslaga je voda.

Predstavljamo vam koje svježe namirnice možete dodati vodi kako biste ubrzali rad metabolizma, a da u isto vrijeme uživate u njenom ukusu…

Limun ili limeta

Limun i limeta su odlični izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također, dobri su sa čišćenje organizma i regulisanje probave. Vodu sa limunom ili limetom jednostavno je napraviti. Potrebno je samo da pola limuna ili limete iscjedite u flašu s vodom.

Svježi listovi nane

Biljku nanu možete sami da uzgajate u bašti ili na terasi. Možete je držati i unutra, samo je stavite pored prozora kako bi dobila dovoljno svjetlosti. Nana aktivira pljuvačne žljezde i probavne enzime koji pomažu tijelu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučnih tegoba.



Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa probavnim sistemom, uspješno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cijelih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako biste dali aromu vodi. Kada popijete vodu, karanfilić možete pojesti, samo budite oprezni jer je dosta ljut.

Korijen đumbira

Đumbir se već vijekovima koristi kao lijek za lošu probavu, stomačne grčeve, mučnine i gasove. Uz to poboljšava cirkulaciju i djeluje protiv upala i virusa. Đumbir veličine palca isjecite na sitne kocke i dodajte vodi. Kao i kod nane, kada popijete vodu, đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je vrlo aromatičan.

Kriške sviježeg krastavca

Krastavci daju prijatan i osvježavajući ukus vodi. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna, već i pospješuju proizvodnju inzulina u pankreasu. Pomažu i pri uklanjanju toksina iz probavnog sistema. Svježi krastavac isjecite na tanke kriške i ubacite u vodu. Sačekajte bar dva sata da krastavac otpusti ukus.

Cimet

Odličan je lijek protiv gljivica i virusa, a pomaže i kod loše probave. Poboljšava cirkulaciju, razgrađuje masnoće i reguliše glukozu u krvi tako što usporava vrijeme potrebno da hrana iz želuca dođe do tankog crijeva. Komad štapića cimeta stavite u vodu i pustite kratko da odstoji kako bi je aromatizovao.



Izvor; narodnilijek.com

Nema komentara:

Objavi komentar