Dobro dosli

aa

nedjelja, 31. srpnja 2016.

TAKO TO RADE VELIKE ZEMLJE: EVO ŠTA ĆE FINSKA POKLONITI NORVEŠKOJ ZA STOGODIŠNJICU NEZAVISNOSTI!

DIVAN GEST Norveška želi Finskoj za stoti rođendan pokloniti planinu


Norveška vlada potvrdila je da će za stogodišnjicu nezavisnosti Finske sljedeće godine razmotriti pomjeranje granice, čime bi svom susjedu poklonila planinski vrh koji bi tako postao najviši vrh u toj zemlji, prenosi britanski "The Guardian".

- Postoji nekoliko formalnih poteškoća i još uvijek nisam donijela konačnu odluku. Ali, razmatramo tu mogućnost - izjavila je norveška premijerka Erna Solberg za nacionalnu televizijsku stanicu NRK.

Geofizički govoreći, planina Halti ima dva vrha, jedan finski i jedan norveški, objasnili su sa NRK svojim gledaocima. Kako su naveli, ono što se predlaže je da Norveška da finski vrh Finskoj, zato što se on trenutno nalazi u Norveškoj.

pogleda-sa-planine-halti

- Vrh bi bio predivan poklon našoj sestrinskoj naciji. Želimo pružiti ruku svojim komšijama kojom ćemo se moći rukovati preko planiskog vrha. Norveške planine ovim ne bi mnogo izgubile, jer je najveći planinski vrh u Norveškoj moćni Galdhøpiggen, na 2.469 metra - kazao je gradonačelnik grada Kåfjord Svein Leiros, koji je sa drugim lokalnim političarima pisao vladi u Oslu kako bi izrazili svoju podršku ovom planu.

Ideja je potekla od penzionisanog geofizičara i vladinog službenika Bjørna Geirra Harssona, koji je prošle godine saznao da će Finska slaviti 100 godina nezavisnosti od Rusije u decembru 2017. godine i prisjetio se kako je bio zbunjen lokacijom granice kada je letio iznat planine Halti 1970-ih godina.

Harsson je pisao ministarstvu vanjskih poslova u julu 2015. godine, ističući da bi njihova gesta koštala Norvešku jedva primijetnih 0,015 kvadratnih metara državne teritorije, a učinila bi Finsku veoma sretnom.

Granica, ravna linija povučena 1750-ih godina, bila je geofizički nelogična, a nije ni fer da najveći vrh Finske nije čak ni pravi vrh.

Odgovarajući na Harssonov prijedlog, ministar vanjskih poslova je kazao da, iako cijeni njegov prijedlog, u Članu 1 norveškog ustava nažalost stoji da je država "slobodna, nezavisna, nedjeljiva i neotuđiva teritorija".

pogleda-sa-planine-halti

Facebook stranica "Halti kao poklon za godišnjicu", koju vodi Harssonov sin iz svog doma u Americi i na kojoj poziva pristalice da "dozvole Finskoj da na svoju stogodišnjicu ponovo ispiše svoje knjige historije i geografije", do sada je prikupila gotovo 14.000 lajkova.

Reakcija javnosti je izuzetno pozitivna i u Norveškoj i u Finskoj, sa samo jednom primjedbom od starosjedilačke zajednice Sami, čija stoka slobodno prelaze granice i koji tvrde da zemlja ne treba da pripada nijednoj državi.




Autor: D. K. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/248131/divan-gest-norveska-zeli-finskoj-za-stoti-rodendan-pokloniti-planinu#sthash.LBfa4V6R.dpuf

Nema komentara:

Objavi komentar