Dobro dosli

aa

petak, 28. listopada 2016.

Šta je potrebno da OBAVEZNO provjerite kada kupujete vodu u plastičnim flašama.




Šta znate o tome kako je pravilno kupovati flaširanu vodu? Najvjerovatnije ste čuli za savet da samo obratite pažnju na dno flaše, da ono bude u redu. Ali, to nije dovoljno da zaštitite svoje zdravlje. Plastične flaše na svojim etiketama uvijek imaju informaciju od koje vrste plastike su napravljene. Ova informacija je veoma bitna. Jer plastika oslobađa u sadržaj flaše hemikalije različitog stepena opasnosti. Bilo koja flaša na svojoj etiketi ima jedan od ovih simbola: PET ili PETE To su flaše za jednokratnu upotrebu. One mogu oslobađati u tečnost teške metale i supstance, koji utiču na hormonsku ravnotežu čovjeka. PET – najčešće korišćeni tip plastike u svijetu. Bitno je pamtiti da je on namijenjen samo za JEDNOKRATNU upotrebu. Ako takvu flašu koristite za dalje sipanje vode, spremite se za to da u vaš organizam mogu dospijeti neki alkalni elementi, i velika količina bakterija, koju PET-e prosto obožavaju. HDP ili HDPE Ovo je veoma dobra plastika, koja ne emituje, praktički, nikakve štetne supstance.


Stručnjaci preporučuju, po mogućnosti, kupovinu vode u takvoj ambalaži. I bezbjedno, i ekološki prihvatljivo: jer se sva ova plastika prerađuje. Ovaj tip plastike najčešće se koristi za čuvanje mlijeka, igračaka, deterdženata, i u proizvodnji određene količine plastičnih kesa. PVC ili V Stvari od ovog materijala oslobađaju minimum dvije opasne hemikalije. Obje imaju negativni uticaj na hormonalnu ravnotežu. To je meka fleksibilna plastika, koja se koristi za čuvanje biljnog ulja.


Od nje se, takođe, prave blister pakovanja za veliku količinu robe široke potrošnje. Od nje se prave plastične cijevi i dijelovi sanitarija. PVC je relativno imun na direktnu sunčevu svjetlost i vremenske prilike, zato se, često, iz nje izrađuju prozorski ramovi i crijeva za zalivanje. Ali, ipak stručnjaci preporučuju uzdržavanje od njene kupovine, ako se može pronaći alternativa. LDPE Ova plastika se koristi za proizvodnju flaša i plastičnih kesa. Ne oslobađa hemijske supstance u vodu, koju čuva u sebi. Ali bezbjedna je samo, kao ambalaža za vodu. Kese od ovog materijala u prodavnicama i supermarketima je bolje ne kupovati: možete pojesti, ne samo ono što ste kupili, nego i neke veoma, veoma opasne hemikalije za vaše srce. PP Ova plastika je bijele ili prozirne boje. Koristi se kao pakovanje za jogurte ili sirupe. Polipropilen je vrijedan kao termoizolacija. Kada se zagrijeva, ne topi se. Relativno je bezbjedan. PS Često se koristi u proizvodnje plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, i kao ambalaža za pakovanje brze hrane. Ali, pri zagrijavanju, oslobađa opasne hemijske supstance. Polistiren – jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike, koja nije pogodna za duže čuvanje toplih namirnica i pića. PC ili plastika bez posebnih obilježja Ovo je najopasniji tip plastike. Koristi se kod proizvodnje flaša za vodu, i ambalaže za hranu. Kategorički se ne preporučuje čuvanje hrane i vode u posudama napravljenim od polikarbonata: oslobađa bisfenol A – poznatu supstancu koja uništava vaš endokrini sistem. Potiskuje proivodnju estrogen hormona I još nešto: prije nego što kupite bilo šta, u BILO KOJOJ plastičnoj ambalaži, dobro razmislite. Ipak je staklo najsigurnije.


Izvor: uspesnazena.com


Nema komentara:

Objavi komentar