Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 31. listopada 2016.

10 POSNIH SITNIH KOLAČIĆA PRIJEDLOG KOJI NE MOŽETE ODBITI..




Svi kolači su isprobani i pravila sam ih ove godine . Od dole navedenih mera dobićete desetak kilograma kolača.
1 Rolat sa kokosom
Potrebno:
200 gr margarina
200 gr šećera
50 gr čokolade
350 gr mlevenog keksa
1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
100 gr prah šećera
1 vanilin šećer
150 gr kokosovog brašna
Priprema:
Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

2 Rafaelo kuglice
Potrebno:
1 rafaelo oblanda
250 gr šećera
150 ml sojinog mleka
200 gr kokosovog brašna
125 gr margarina
2 vanilin šećera
45 celih oljuštenih pečenih lešnika
Priprema:
Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

3 Kolumbo
Potrebno:
250 gr šećera
150 gr margarina


  5 kašika kakaoa
200 gr mlevenog keksa
300 gr kokosovog brašna
Priprema:
U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

4 Čoko – rozen trouglovi
Potrebno:
½ pakovanja kora za rozen tortu
200 gr šećera
125 gr margarina
2 kašike kakaoa
100 gr mlevenog keksa + 30 gr za posipanje
100 gr čokolade
Priprema:
Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

5 Ferero kuglice
Potrebno:
200 gr napolitanki sa lešnikom
300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
200 gr margarina
200 gr čokolade
Za preliv:
200 gr čokolade
90 gr margarina
1 kašika meda
krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Priprema:
Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

6 Karamel kocke
Potrebno:
½ korica za rozen tortu
125 gr margarina
200 gr šećera
1 puding od karamele
400 ml sojinog mleka
150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje
Priprema:
Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

7 Susam kuglice
Potrebno:
125 gr margarina
4 kašike meda
4 kašike šećera
100 gr čokolade
100 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
200 gr susama
Priprema:
Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

8 Čokoladna srca
Potrebno:
100 gr suvog grožđa
100 gr smokvi
100 gr oraha
150 gr šećera
50 gr čokolade
malo struganog oraščića
malo cimeta
150 gr čokolade za prelivanje
Priprema:
Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

9 Figaro oblande
Potrebno:
100 gr suvih šljiva
100 gr smokvi
100 gr urmi
100 gr suvog grožđa


  100 gr oraha
100 gr pečenog lešnika
1 kašika šećera u prahu
2 kašike meda
sok 1 limuna
2 male oblande
100 gr čokolade
30 gr mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Priprema:
Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

10 Korpice sa brusnicom
Potrebno:
250 gr čokolade
150 gr margarina
100 gr sušenih brusnica
1 ekstrakt ruma
1 kašika meda
Priprema:
Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.
Napomene:
Svi kolači su i na slici, na ovalu su poređani s leva u desno!
Svi su pravljeni za slavu i dobili su pohvale, a najviše čokoladna srca i korpice sa brusnicom i oba recepta sa rozen koricama, koje sam inače, sama i smislila!
Prijatno!

http://brzireceptisavjeti.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar