Dobro dosli

aa

petak, 21. listopada 2016.

TRUDNICE, NE NIKAKO: Stručnjaci OTKRILI novu OBLAST zaraženu ZIKA VIRUSOM

Zika


Odlazak tamo je zabranjen.

Pored navođenja Južne Amerike kao najugroženije oblasti Zika virusom, federalni zdravstveni zvaničnici napravili su novu mapu Majamija, napominjući trudnicama da treba da ostanu izvan crvene zone - gde virus svakodnevno inficira nove ljude.

- Trudnice posebno ne bi trebalo da putu u to crveno područje, jer intenzitet Zika virusa je značajno rizičan za buduće mame - navodi se u saopštenju.

Florida je prošle nedelje saopštila ovu opasnost i tako stavila Majami na treću poziciju liste rizičnih mesta i zaraženih pomenutim virusom.

Zika Foto: Profimedia
Centar za kontrolu bolesti savetuje trudnicama da se testiraju na Zika virus, čak iako nemaju simptome, pogotovo na one koje su živele neko vreme u Majamiju, putovale tamo ili pak imale nezaštićen seksualni odnos sa nekim ko živi/živeo u ovoj opasnoj oblasti SAD. Zika virus može da ostavi ozbiljne posledice na fetus, zbog čega se deca rađaju sa mirkocefalijom, odnosno poremećajem kod kojeg se mozak ne može normalno razvijati.

Intenzitet širenja Zika virusa zavisi od više faktora, uključujući geografsku rasprostranjenost obolelih slučajeva, gustine naseljenosti itd.

- Posebno se obraća pažnja ženama koje žele da ostanu u drugom stanju. Zika virus u telu može ostati godinama, zbog čega žene ne mogu da zatrudne. Situacija je još gora ako se dodaju još faktora, poput starosne dobi i kapaciteta plodnosi - rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca, i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Međutim, veliki problem predstavlja i činjenica da u 80 odsto slučajeva ne dolazi ni do kakvih simptoma, pa žena ni ne zna da je zaražena.

http://www.srbijadanas.com

Nema komentara:

Objavi komentar