Dobro dosli

aa

petak, 21. listopada 2016.

SVAKA DRUGA OSOBA STARIJA OD 50 GODINA IMA OVU BOLEST: Evo šta treba da radite, da je izbegnete

operacija žučne kese


Trudnice pogotovo treba da se čuvaju.

Osobe starije od 50 godina imaju rizik od dobijanja akutnog kolecistitisa odnosno upale žučne kese, koja je praćena kamenom. Tačnije kamenčići u vratu žučne kese ili u dovodnom kanalu i izazivaju upalu kese.

Kao posledica dugog zadržavanja sadržaja, pritisak se u žučnoj kesici povećava, usled čega se ona širi, što rezultira otokom sluznice i razvija se akutna upala žučne kese.

Pretpostavlja se da pojedini lekovi, kao što su neke vrste antibiotika, kontraceptivne pilule i statini (regulišu količinu masnoća u krvi), pospešuju stvaranje kamena u žuči, a podstiču i razvoj ovog oboljenja.

Žene su tokom trudnoće dodatno izložene riziku od stvaranja kamenčića u žučnoj kesi, a holecistitis je drugi najčešći uzrok akutnih upala u abdomenu trudnica, odmah poslje upale slepog creva.

Simptomi upale žuči su naročito izraženi u drugom i trećem trimestru, a operacije su veoma retke tokom trudnoće. Akutna upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka 3-5 sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja.

U ređim slučajevima primetna je promena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne leči moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Terapija i lečenje upale žučne kese

Akutna upala žučne kese se leči medikamentima koji će smiriti jake i neprijatne bolove u žuči, popraviti opšte stanje našeg organizma i sprečiti napredovanje infekcije.
Zvanična medicina preporučuje i prekid uzimanja tečnosti i hrane na usta, dok se od lekova za smirivanje bolova.

Sa jakim antibioticima se leči akutna infekcija žuči i deluje se preventivno na pojavu novih komplikacija. Hirurško lečenje se preporučuje tek nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti i tada se najčešće izvodi odstranjivanje žučne kese – holecistektomija.

Za ovu intervenciju lekari koriste standardni set instrumenata (laparotomijski set) i nema potrebe za dodatnom opremom i aparaturom. Lekari pristupaju žučnoj kesi sa medijalnim supraumbilikalnim ili subkostanim rezom uz pomoć standardnih hirurških instrumenata.

Ukoliko žučni kamenčići nisu preterano veliki mogu se ukloniti ambulantno uz pomoć ultrazvučnih talasa, što je svakako olakšavajuća okolnost za pacijente.

http://www.srbijadanas.com

Nema komentara:

Objavi komentar