Dobro dosli

aa

petak, 21. listopada 2016.

TREBATE ZNATI: Ovo su stvari koje vam niko nikad nije rekao o MENOPAUZI!

856856h


Menopauza je prelazak žene  iz reproduktivnog u nereproduktivno stanje. Menopauza donosi mnoge simptome,a čak se neki simptomi mogu pojaviti i 10 godina prije ulaska u menopauzu.

Problemi sa spavanjem

Zbog pada progesterona i estrogena, dolazi do poremećaja pri spavanju. Možete osjećati nesanicu, promjene raspoloženja i fibromialgiju (hronični bolovi u mišićima). Topla kupka u trajanju od 20-30 minuta prije spavanja, vam može pomoći da lakše zaspite.



Debljanje

Dobijanje kilograma se dešava u menopauzi i zato biste trebali poraditi na tome. Jesti zdravu hranu, vježbati jer debljina inače nije zdrava i može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti. Kako biste to spriječili, vodite računa o svojoj kilaži.

Česte promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su česte u menopauzi, a mnoge žene postanu depresivne. Zato se opuštajte, radite aktivnosti koje volite, jedite zdravo i osjećat ćete se bolje.

Slabljenje kostiju

Hormon estrogen utiče na jačinu kostiju, zbog menopauze se ovaj hormon prestane lučiti. Zbog toga kosti postanu krhke i lomljive.



Valovi vrućine

Ovi napadi vrućine dolaze u fazama, a u menopauzi je uobičajeno da se temperatura tijela naglo podigne i spušta.  Da biste olakšali te napade, izbjegavajte stresne situacije, kofein, alkohol i neke lijekove.

Menopauza je prirodna pojava i nemojte se birnuti zbog nje. Samo radite ono što volite, opuštajte se i lakše ćete proći kroz taj period.

http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar