Dobro dosli

aa

srijeda, 5. listopada 2016.

Slatko od dunja sa orasima i limunom




Slatko od dunja je starinski desert koji će vas zasladiti i kojeg ćete zavoleti već nakon prvog zalogaja. On se nalazio na poslužavnicima naših baka i deda, a oni su ga rado služili svojim gostima i ukućanima. Ovaj specifični narodni slatkiš je pravi dar prirode i kao takav je nepravedno zapostavljen u današnje vreme.



Njega su, na žalost, potisnuli moderni deserti koji često sadrže veštačke šećere i zaslađivače. Oni nemaju nikakve koristi po zdravlje čoveka. Stoga se na trrenutak vratite u neka davna vremena i uživate u bogatom ukusu ove ukusne poslastice. U nastavku ćemo vam reći više o tome zašto je slatko od dunja sa orasima idealno za vaše zdravlje. Saznajte kako se pravi i gde možete kupiti ovaj proizvod.

Dunja voće koje neopravdano zapostavljamo

Iako ova biljka vodi poreklo iz jugozapadne Azije, dunja voće je u potpunosti prisvojena i usvojena u našoj tradiciji. Ipak, u današnje vreme ona je u priličnoj meri zapostavljena iz sasvim neopravdanih razloga. Na sreću, današnje generacije su sve više sklone vraćanju tradicionalnim i prirodnim načinima ishrane i lečenja. Zbog svega navedenog ona se postepeno vraća u upotrebu.

Prijatan miris dunja može vas zavarati, stoga budite oprezni jer se ona teško može jesti sveža i sirova. Ako se ipak odlučite na to, budite spremni na kiseo i pomalo opor, ali i sladunjav ukus. To svakako nije loša stvar, ali mnogima se neće svideti.

Ipak, razlog za takvu aromu leži u činjenici kako dunja voćka obiluje vitaminom C. U njenim sastavu nalaze se brojni minerali poput bakra, cinka, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Recept za slatko od dunja sa orasima i limunom pripremljen na starinski način, ostavlja bez daha. On nema kiseo ukus, već je izuzetno prijatan i lagan.

Ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje

Dunje su poznate i po tome što sadrže dijetetska vlakna. Zahvaljujući njima rešićete sve stomačne tegobe za veoma kratko vreme. Osim toga, pokrenuće probavu i eliminisati sve nagomilane i štetne materije koje su se nataložile u crevima. To će vas zaštiti od brojnih bolesti.

Apsolutno su neprikosnovene i kada je mršavljenje u pitanju. Slatko od rendanih dunja sa orasima idealan je jutarnji obrok uz čaj ili kafu. Ovaj ukusni slatkiš ne sadrži kalorije u velikoj meri. On je daleko korisniji i zdraviji od raznih čokolada i sličnih konditora koje možete kupiti u prodavnicama.

Osim toga, domaće slatko od dunja je višestruko bolje jer povoljno utiče i na raspoloženje, pamćenje pa i na srce. A sve to zahvaljujući dragocenom kalijumu. Ovaj mineral opušta krvne sudove, eliminiše napetost u mišićima i unapređuje kognitivne sposobnosti. Ukoliko su vam se svidele sve navedene karakteristike, obavezno probajte ovaj tradicionalni slatkiš.

Podelićemo sa vama nekoliko načina kako napraviti slatko od dunja sa orasima i limunom. Uz njih pripremili smo i još neke zanimljive recepte.

slatko od dunja sa orasima

Starinski recept za slatko

Naše bake su pripremale ovu ukusnu i zdravu poslasticu prema receptu koji se prenosio sa kolena na koleno. Svakako je mnogo bolje napraviti ovaj desert u sopstvenoj reži nego kupiti u prodavnici. Proizvodi napravljeni u fabrikama najčešće sadrže konzervanse i štetne aditive. Stoga, držimo se prirode i tradicije, evo šta je potrebno za izdradu recepta:

3 kg ovog voća,
1,5 kilograma šećera,
4 dl vode,
2 limuna.

Priprema slatkog:

Dunje obrišite krpom i potom ih ogulite don ne ostane samo meso. Nemojte ih seći, već ih izrendajte na krupnije komadiće i ubacite u jednu šerpu. Preko njih prelijte sok od jednog ceđenog limuna i dobro promešajte. Dodajte i 2 dl vode, pa stavite nek se kuva na jakoj vatri. Uspite i predviđenu količinu šećera i uz konstantno mešanje čekajte da se stvori smesa slična medu.

Potom šerpu sklonite sa vatre i pripremite staklene tegle i u njih sipajte slatko od dunja rendanih. Jedan limun isecite na kriške i zatim ih poslažite pri vrhu kako bi kasnije puštali sok. Dobro zatvorite tegle, prekrijte debljom krpom i ostavite neka tako prenoće. Sutradan ih odložite u ostavu i servirajte kad god vi ili vaši ukućani poželite sladak i zdrav domaći desert.
Napravite slatko od rendanih dunja sa orasima

Postoji još jedan lep i koristan način kako napraviti slatko od dunja na starinski način, ovaj put sa orasima. Nešto je manja količina, ali ukoliko vam se bude svidelo, uvek možete napraviti još. Od sastojaka vam treba:

1 kg ovog voća,
1,2 kilograma šećera,
2 dl vode,
100 grama sitno seckanih oraha,
1 limun.



Priprema recepta:

Slično kao i prethodni put, potrebno je obrisati dunje i ukloniti eventualne nečistoće sa njih. Oljuštite koru i isecite voće na kocke ili ih izrendajte na seckalici na krupne komadiće, pa ih ubacite u šerpu. Iscedite jedan limun i njegov sok prelijte preko voća, mešajte i postepeno dodavajte vodu. Uključite ringlu i sipajte šećer, pa čekajte neka smesa provri. Ukoliko želite, možete spremiti sirup u zasebnoj posudi.

Kada krene ključati (nakon 15 minuta), sklonite šerpu sa vatre i u nju dodajte sitno seckane orahe. Još jednom sve dobro izmešajte neka se lepo sjedini. Potom rasporedite slatko od dunja sa orasima u staklene tegle. Po želji, možete staviti i par kolutova limuna na vrh pre nego što ih zatvorite. Uvijte ih u krpu, ostavite neka prenoće pa ih sutradan odložite u ostavu ili frižider.

Marmelada od dunja i jabuka

Ukoliko vam se svidelo slatko od dunja sa orasima i limunom, obavezno probajte i sličan domaći specijalitet -marmeladu. Pravi se sa domaćim jabukama.

Evo i koji vam sastojci trebaju:

3 kg očišćene dunje,
1 kg zelenih jabuka,
3 limuna,
1,5 kilogram šećera,
4 dl vode.

Priprema marmelade:

Način kako se pravi marmelada od dunja i jabuka je veoma jednostavan i ne zahteva puno prethodnog iskustva. Uklonite sve dlačice i peteljke sa žutih voćki tako sve don ne budu u potpunosti glatke. Zatim ih isecite na kockice, a isto to učinite i sa jabukama. Ubacite ih zajedno u jednu šerpu i pomešajte sa šećerom, vodom i sokom od tri limuna.

Smesu kuvajte na vatri umerene jačine, uz povremeno mešanje, a nije loše ni povremeno protresti lonac. Kada voćke u potpunosti omekšaju, izgnječite ih. To učinite na način kao kad pravite pire krompir ili uz pomoć štapnog miksera. Kuvajte ih još 15 do 20 minuta uz stalno mešanje. Kada se zgusne, sklonite sa vatre i sipajte u čiste staklene tegle.

Marmelada od dunja i jabuka treba stajati otvorena u rerni na 100 stepeni oko 10 minuta kako bi se blago zapekla. Nakon toga, isključite šporet i ostavite nek odstoji preko noći. Sutradan izvadite tegle, dobro zatvorite i odložite u ostavu ili frižider, a možete ih jesti istog momenta.

Ovako napravljena marmelada je prava ukusna poslastica koja će vas oduševiti i zavolećete je već posle prvog zalogaja.

Slatko od dunja cena u prodavnicama

Ukoliko ipak želite kupiti slatko od dunja, cena zavisi od proizvođača i zemlje porekla. Domaći artikli koštaju u proseku 250 dinara, pa na više za količinu od oko 400 grama. Ipak, pri kupovini svakako morate obratiti na datum proizvodnje, rok trajanja kao i na sam sastav. Zbog toga vam preporučujemo da ovaj slatkiš pravite sami kod kuće. Samo tako ćete biti sigurni šta se u njemu nalazi. Na taj način ćete izbeći aditive i konzervanse koji su prisutni u proizvodu napravljenom u fabrici.

Ako ste se odlučili za slatko od dunja sa orasima i limunom prema tradicionalnoj recepturi, tu nema greške. Njega su pripremale i naše bake, a vi ćete sigurno uživati u prelepom ukusu koji nosi sa sobom. Ova zdrava poslastica je zapravo samo delić onoga šta se sve može napraviti od ovog voća. Ako ste ga zavoleli, preporučujemo vam i naredni članak. Saznajte kako se priprema dunjin sok, koji je pravi osvežavajući napitak pun vitamina i minerala.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/slatko-od-dunja/

Nema komentara:

Objavi komentar