Dobro dosli

aa

četvrtak, 30. lipnja 2016.

Cikorija – prirodni lijek za crijeva i probavu!



Raste svuda kao korov, kraj staza i putova, po pašnjacima, livadama i rubovima šuma. Ponegdje se i uzgaja. Cvate od srpnja do rujna; korijen se sabire u jesen i rano proljeće, kad je naj deblji, anadzemna biljka, list i cvijet, ljeti. Najviše ljekovitih tvari ima korijen u jesen.

Ljekovita svojstva i narodni lijekovi od cikorije!

Cikorija korijen vodopije, ispržen i samljeven, pomiješan s polisaharidom inulinom, koji u organizmu hidrolizira u levulozu, fruktozu ili voćni šećer, pa kako nema škroba, služi kao hrana za diabetičare, kao i sve biljke iz obitelji glavočika (Compositae), među koje pripada i vrtna salata endivija. Vodopija se kuha i kao povrće, a cikoriju zovu i sirotinjska kava.

Protiv kroničnog katara želuca!

dobro je, navečer, 3 velike žlice mješavine od po 20 g korijena vodopije, trave ive (Teucrium montanum), lista stolisnika (Achillea millefolium), timijana (Thymus serpyllum) i oraha (Juglans regia) popariti s ½ l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji cijelu noć, a sutradan procijediti. Pije se nezaslađeno, umjesto vode.

Za bolju probavu!

treba 2 velike žlice mješavine od po 25 g korijena vodopije, maslačka i iđirota (Acorus calamus), 15 g trave ive i po 5 g aniša (Fructus anisi) i komorača (Fructus foeniculi) popariti s 3 dl ključale vode, i to navečer, pa poklopljeno ostaviti preko noći i ujutro procijediti. Pije se nezaslađeno ujutro natašte i navečer prije jela.

Šaku lišća i šaku usitnjenog korijena stavimo u staklenku od 1 l prelijemo 60 postotnim čistim alkoholom ili konjakom, dobro začepimo i ostavimo da stoji na suncu ili toplom mjestu 6-8 tjedana uz svakodnevno mućkanje. Tada dobivamo djelotvorno sredstvo za masažu uzetih udova. Dobro je i piti 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi protiv svih navedenih bolesti.

(Narodnilijek.com)

Nema komentara:

Objavi komentar