Dobro dosli

aa

nedjelja, 2. listopada 2016.

Top 10 čudesnih zdravstvenih koristi koje imate od KRASTAVCA!

67967


Krastavac je povrće četvrto po redu uzgajanosti na svijetu. Poznato je kao jedna od najboljih namirnica za cjelokupno zdravlje.

Nažalost, kao i ostalo povrće, krastavci često budu prskani hemikalijama. Zato se pobrinite da unosite samo neprskano organsko povrće. Ovo je 10 zdravstvenih beneficija koje imate konzumiranjem krastavaca:

1.    Njeguju  tijelo, 95% krastavaca čini voda. To im daje sposobnost hidratacije i pomaže tijelu da eliminiše toksine. Posjeduju najviše potrebnih vitamina. Značajni su posebno zbog vitamina C.



2.    Pomažu u mršavljenju i regulisanju probave. Posjeduju veoma malu količinu kalorija i zato su idealni za mršavljenje. Visok sadržaj vode i vlakana su veoma korisna u oslobađanju tijela od toksina.  Dnevna upotreba krastavaca može pomoći u liječenju hroničnog zatvora.

3.    Zdrava kosa- Sadrže silicij i sumpor, minerale bitne za rast i jačinu kose.

4.    Prevencija raka- Mogu spriječiti rak. Posjeduju komponenete kao što su:lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol. Te tri komponenete smanjuju rizik raka dojke, maternice i jajnika.

5.    Tjeraju komarce- Utrljajte krastavac na kožu i izbjeći ćete ubod komaraca.Bolje je koristiti ovaj prirodni način, nego proizvide pune hemikalija.


6.    Uklanjaju loš zadah- Stavite komad krastavca na nepce i pritisnite jezikom. Držite tako 30 sekundi. Fitohemikalije će ubiti bakterije odgovorne za loš zadah.

7.    Liječenje mamurluka-  Znamo da vitamin B i elektroliti koje krastavci posjeduju, mogu liječiti mamurluk. Te komponente su značajne i za regulisanje probave i liječenje zatvora.



8.    Pomažu kod dijabetesa. Sok krastavaca sadrži hormon potreban ćelijama pankreasa za proizvodnju inzulina. Istraživanja su pokazala da steroli prisutni u krastavcima smanjuju nivo holesterola u krvi.

9.     Artritis i upale zglobova- Pomažu smanjiti bol i upalu zglobova. Bitni su kod prevencije i liječenja artritisa.

10.    Holesterol i regulisanje krvnog pritiska. Sadrže mnogo kalija, magnezijuma i vlakana. Te komponente čine krastavce  sposobnim za regulisanje i visokog i niskog pritiska, ali i za smanjenje holesterola.


http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar