Dobro dosli

aa

nedjelja, 2. listopada 2016.

SPRIJEČITI SE MOŽE LAKO: Za nepodnošljivu GLAVOBOLJU kriv je iskjučivo nedostatak OVOGA…

567437274


Većina migrena može da se spriječi ili bar da se umanje i prorede napadi ove nesnosne glavobolje, tvrde američki naučnici. “Lijek” se ne krije ni u kakvom novom preparatu, medikamentu ili revolucionarnoj metodi, već u nadoknadi manjka nutrijenata koji su i uzročnici najviše tipova migrena. Migrene uzrokovane nedostatkom vitamina B i D, kao i glavobolje koje su posljedica trovanja teškim metalima čine više od polovine svih vrsta migrena.

Istraživači su, najprije, dugo godina istraživali vezu između ovih okidača i migrene, a zatim su dokazali i da nadoknadom ovih vitamina i čišćenjem organizma od toksičnih metala, migrene kod nekih pacijenata potpuno nestaju ili se značajno smanjuje broj napada glavobolje, postaju slabije i kraće traju. Migrene su jake glavobolje koje se često ponavljaju, i javljaju se uglavnom na jednoj strani glave.

Tipičan simptom je pulsirajući bol koji se pogoršava poslije i najmanje svakodnevne aktivnosti. Migrenu prate mučnine i problemimi sa vidom, osjetljivost na svjetlo, bol iza jednog oka ili uva, a javljaju se i svjetlucave tačke u vidnom polju. Postoje migrene sa aurom i bez aure. Aura je neurološki simptom koji prati migrenu najčešće u obliku vizuelnih poremećaja. Migrene sa aurom uključuju i ukočenost i peckanje u rukama i nogama, probadanja u mišićima poput igala, slabost jedne strane tijela i vrtoglavice. Ponekad, govor i sluh su oslabljeni. Aure se obično pojavljuju od četiri do 72 sata prije napada migrene. Pacijent osjeća mučninu, povraća i ima dijareju. Od 70% do 90% njih ima migrenu sa aurom koja se javlja nekoliko puta sedmično. Migrenu, međutim, mora nešto da aktivira.
Naučnici iz Mayo klinike nabrojali su neke od uzročnika: hormonalne promjene kod žena, hrana, posebno slana i prerađena, preskakanje obroka, aditivi iz namirnica, vino i pića sa kofeinom, stres, jaka svjetlost i zvuci, promjene u ritmu spavanja, psihičko naprezanje, varijacije vazdušnog pritiska, lijekovi poput oralnih kontraceptiva i nitroglicerin. Najviše ispitivane u migrene uzrokovane deficitom nutrijenata, a one se, srećom, mogu i spriječiti. Nedostatak vitamina B u organizmu, posebno B2, B6 i B12, dokazan jeokidač migrena. Studija iz 2004. godine pokazala je da je visoka doza riboflavina efikasna preventiva migrenama. Kod učesnika studije koji su uzimali dnevnu dozu vitamina B2, poznatijeg kao riboflavin, broj napada migrene je prepolovljen. Ovo istraživanje pokazalo je i da uzimanje najmanje 400 mg vitamina B2 dnevno značajno prevenira nastanak migrene. Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu Pharmacogenetics and genomics otkrila je da vitamini B6 i B12 mogu da smanje jačinu bola kod migrene, ali i da se migrene u tim slučajevima rjeđe javljaju. Teoretski, nedostatak vitamina B izaziva oštećenja u moždanom krvotoku jer nemaju adekvatnu ishranjenost, što može da bude okidač za glavobolju.

I manjak vitamina D se navodi kao jedan od glavnih okidača za glavobolju. Ovaj vitamin je odgovoran za apsorpciju svih nutrijenata neophodnih za funkcionisanje organizma. Bez dovoljno vitamina D, možete izgledati neuhranjeno iako se hranite redovno. Istraživanje iz 2008. godine predstavljeno na godišnjem sastanku Američke asocijacije za glavobolje, otkrilo je da gotovo 42% svih migrena potiče od nedostatka vitamina D.
Ovaj vitamin ima antizapaljensku sposobnost – smanjuje koncentraciju C-reaktivnog proteina, indikatora upale u organizmu, čime se smanjuje i zapaljenje u nervima i krvnim sudovima mozga. Time se sprječavaju i migrene. Vitamin D poznato je, ima i analgetski efekat, pa i ako dođe do migrene, one su znatno slabijeg intenziteta. Tako, uzimanje vitamina D istovremeno smanjuje učestalost migrena kao i jačinu bola.
Prvi simptom toksičnosti teškim metalima u organizmu poput olova, arsena, žive, hroma, jeste upravo migrena. Iako organizam može da funkcioniše sa tragovima ovih metala u njemu, kada nivo otrova dođe do određene granice, javljaju se migrene. Istraživači sa Juzunka Jil univerziteta u Turskoj istraživali su vezu između teških metala i migrena.



Studija je pokazala da pacijenti koji boluju od migrena imaju prekomjeran nivo kadmijuma, gvožđa, olova i mangana u organizmu. Mnogi od ovih metala mogu da pređu krvnu barijeru u mozgu i da izazovu oksidativno oštećenje, koje se manifestuje migrenama. Srećom, minimalnom korekcijom životnih stilova i ishrane, kao i unošenjem vitamina B i D grupe može da se izbjegne migrena.

Da biste izbjegli trovanje teškim metalima zamijenite sve boje i vodovodne cijevi koje sadrže olovo, ne jedite ribu za koju niste sigurni da ne sadrži živu, i ne držite u kući baterije koje sadrže kadmijum. Vitamin D možete dobiti od sunca, ali i ako jedete masnu ribu, pečurke i mliječne proizvode. Namirnice bogate vitaminom B su takođe mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, živinsko meso, banane, govedina i ostrige.


http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar