Dobro dosli

aa

utorak, 25. listopada 2016.

Glavni uzrok podočnjaka nije manjak sna, već nešto neočekivano

podočnjaci2


Podočnjaci su glavni krivci za “komplimente” tipa “izgledaš tako umorno i iscrpljeno”. Stoga objavite rat vrećicama i tamnim uglovima oko očiju. Da biste pobijedili podočnjake, prvi i najvažniji korak je da otkrijete njihov uzrok.



Ako ste, na primjer, veče proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se garantovano probuditi s podočnjacima, ma koliko se naspavali tokom noći.

“Razlog je osmoza. Voda uvijek putuje iz dijelova tijela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gdje ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to da li je riječ o soli iz suza ili o soli iz slanog umaka”, pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt. Stoga i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gdje je koža nježna i tanka pa na nju najviše utiče protok tečnosti u organizmu.

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom, zatim pušenja i pretjerivanja s alkoholnim pićima. Pušenje i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.



Lijekovi brišu alergijske podočnjake

Ako ste alergični na polen, uzimajte antialergijsku terapiju. U otklanjanju alergijskih podočnjaka mogu vam pomoći nesedativni lijekovi za alergiju koje možete kupiti u apotekama i bez recepta.

Ispiranjem nosa istjerajte tečnosti

Tečnost koja se nakupila zbog alergije, začepljenja sinusa ili prehlade možete “istjerati” uz pomoć tzv. neti pota. Mali uređaj koji izgleda kao mali čajnik služi za ispiranje nosne šupljine.

Kreme koje brišu tamne mrlje

Kreme koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu posvijetliće tamne uglove oko očiju, pa će smanjiti tamne podočnjake. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne sudove.

Provjerite da li su tamni kolutovi višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični hirurg Džozef Eviatar. Tamni kolutovi se stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju.

http://www.narodnilijek.com

Nema komentara:

Objavi komentar