Dobro dosli

aa

četvrtak, 20. listopada 2016.

Čistoća i ljekovita dejstva mačaka

cat-tongue-out-29


Neke od potvrđenih znanstvenih i eksperimentalnih činjenica o mačkama
Od poznatih mačijih navika je i ta da se ona čisti. Iako je Moncrif napisao 1727. da “zbog svoje metikulozne čistoće, mačke bi nas mogle podučiti lekciju ili dvije” i premda prema Pasteuru “mačke su jedine čiste životinje” među svim stvorenjima, mačke, ipak, svakodnevno zahtijevaju određenu njegu.

download

Ako pažljivo pogledamo u prednje dijelove šapa ove male mačke uočavamo da su čisti zato što ih mačka neprestano liže zajedno sa drugim tjelesnim organima. Majka, također, liže svoje mačiće za vrijeme dojenja i tokom perioda ranog razvoja kako bi im prenijela osjećaj brige za čistoće.

Presjek mačije kože. Pokazuje koliko je osjetljiva mačija koža, pošto se u mačijoj koži nalaze “anti-bakterijske” ćelije.”

S obzirom na izloženost kože vanjskom okruženju, ne čudi da koža sadrži ćelije koje imaju zaštitnu ulogu, nešto kao bijela krvna zrnca. Također, prisutne su i brojne ćelije koje moduliraju senzorne funkcije dermisa.



enhanced-buzz-23334-1309852850-0
enhanced-buzz-23334-1309852850-0
Spoljašnjost jezika je prekrivena oštrim izbočinama u obliku pile. Ova velika povijena konusna istaknuća formiraju pravi strugač ili vrlo upotrebljivu četku za timarenje.

Primjećujemo da se nalaze izbočine, nazvane bradavica, koje pomažu pri čišćenju

 Mačke su opremljene alatom za temeljito dotjerivanje, njihovim jezikom. Hrapava površina uklanja odumrlu i bezvrijednu dlaku, a u stanju je i očetkati prostirke i klupka, te dlačice s kaputa.

Ne iznenađuje da mačke vole mlijeko, ali način na koji koriste svoj jezik za srkanje mlijeka je teži nego što možete i zamisliti. Svako ko je ikada osjetio mačiji jezik zna da je prekriven oštrim bodljama. Bodlje su korisne za dotjerivanje – djeluju poput zubaca na češlju. Dugo vremena ljudi su mislili da mačke koriste ove bodlje kao malehne kofe koje donose tekućinu do usta radi gutanja.

Jezik mačke je učinkovito sredstvo za čišćenje krzna i može očistiti svoje tijelo bolje nego bilo koje ljudsko biće.”

Slow-motion filmovi pružaju dokaz da to nije način na koji mačiji jezik funkcionira. Umjesto da mačke piju na takav način, kako su neki zamišljali, mačka prinosi unutrašnju stranu jezika na tekućinu ili mlijeko da bi tu tečnost ponijela, tako da se ništa ne vrati u zdjelu.






Pokazuje kako mačke piju vodu. Ona savija svoj jezik kao kutljaču da bi donijela vodu do usta.”

Kada mačka želi izlučiti ili urinirati, ona traži najsuhlje mjesto s pijeskom da iskopa malu rupu kako bi to obavila i kada završi uredno zatrpa rupu. Uočili smo da se u to želi uvjeriti svojim osjetljivim nosom.

Cat-urine

U nastavku iznosimo rezultate laboratorijske analize bakterija i mikroba sa mačke, ako ih uopće i ima.

Laboratorijska analiza
Nakon testiranja različitih skupina uzoraka za različite dobi mačaka i sa različitih mjesta na životinjskom tijelu (leđa, prednji dio šape i stopalo, oko usta i rep), pošto smo uzeli uzorke za proučavanje koje smo postavili na implantacijsku podlogu bakterije (gram negativna – gram pozitivna – EMB – Miler-Hinton – krvni agar) i nakon što smo uzeli specijalne uzorke sa unutrašnjeg zida usta i s površine jezika došli smo do sljedećih rezultata:

Pokazuje laboranta Samer Muftah Khayat koji upravlja procesom stavljanja uzoraka uzetih od mačke u podlogu krvnog agara.

1 – Svi nalazi uzoraka uzetih sa vanjske površine bili su negativni, čak i nakon nekoliko ponovljenih implantacija.

2 – Postotak implantiranih uzoraka koji su dali negativne nalaze je 80% za uzorke uzete sa zida usta.

Nalaz je bio negativan (tj. nema bakterije).

3 – Uzorci su bili uzeti sa površine jezika i dali su negativne nalaze.

4 – Vrsta bakterija koje su se pojavile u toku istraživanja općenito bile su bakterijalne skupine za koje se drži da pripadaju prirodnim grupama koje koegzistiraju u ljudima u određenim postocima (Enterobakterije, Streptokoke i Stafilokoke) i bilo ih je manje od 50.000 kolonija.

Uočavamo da je nalaz sa zida usta pozitivan, međutim, laboratorijski tehničari to smatraju normalnim, te da je procenat bakterija manji od onoga u čovjeku (i one spadaju u prirodne grupe koje koegzistiraju s ljudima).

Pročitajte i:  Jod - potisnuto znanje koje vam može promijeniti život
5 – Pri implantaciji nismo pronašli nijednu kompliciranu bakterijsku grupu.

Laboratorijska analiza, čija autentičnost je dokazana od strane nekoliko izvora, potvrđuje da mačka nema bakterija ili mikroorganizama na sebi i da je njena slina čista i dezinficirana.

Izjave liječnika specijaliziranih za mikrobiologiju
Liječnik Georges Maksoud (rukovodilac laboratorijskog odjela u veterinarskoj bolnici) je rekao: “Rijetko možete naći bakterije na vanjskoj površini mačke, a ako ih pronađete, to znači da je mačka bolesna.” Dr. Jean Jostavinsin kaže: “Nakon analize pojedinih uzoraka za usporedbu sline čovjeka sa slinom psa i mačke, utvrdili smo da su bakterije psa zastupljene na najvišem nivou, slijede ljudske za četvrtinu psećih, a onda mačije za polovicu u odnosu na ljudske.” Postupak veterinara u veterinarskoj bolnici u Damasku; dr. Saeed Rafah je rekao: “Mačke posjeduju čisteću tvar po imenu lizozim.”



Slika pokazuje kako mačka liže prednji dio svoje šape, a zatim njime čisti sve što stigne.

Dok smo posmatrali mačke, primijetili smo da mrze vodu i koračaju daleko od nje, a ustanovili smo da je voda idealno mjesto za bakterije, naročito ako je stajaća. Mačke održavaju fiksnu temperaturu, stoga, drže se podalje od sunca. Međutim, ne dolaze blizu vode kako se ne bi našle u okruženju pogodnom za bakterije, u kojem će prebivati, i to objašnjava zašto nema bakterija na mačijem krznu, kojeg uvijek drži suhim.



Zašto su mačke dobre za naše zdravlje
1. Zaboravite na stres
Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom (no, dobro, ili psom) kako biste ublažili tjeskobu i rasteretili se stresa. Naše tijelo prolazi kroz promjene za vrijeme druženja s ljubimcima, što utječe na raspoloženje. Razina hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina, kemikalije koju vežemo uz dobrobit organizma, se povisi.

2. Imat ćete zdravije srce
Dvadesetogodišnje je istraživanje ustanovilo dugoročne dobrobiti druženja s mačkama za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku bile su izložene 40 posto višem riziku od srčanog udara nego vlasnici mačaka. U drugoj je studiji zaključeno kako vlasnici pasa imaju veće šanse poživjeti godinu dana nakon srčanog udara.

3. Zaštićeniji ste od moždanog udara
Jednako kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih rjeđe pogodi moždani udar. Istraživači vjeruju kako mačke više smiruju svoje vlasnike nego druge vrste životinja. S druge strane, možda je posrijedi karakter vlasnika mačaka – često se fokusiraju na mačke i one postaju središte njihovih interesa, zbog čega u manjoj mjeri razmišljaju o svojim problemima.

4. Vaš će imunitet biti snažniji
Djeca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Sigurno se vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.



5. Predenje pomaže mišićima i kostima
Terapija vibracijama često se koristi za ojačanje kostiju i mišića nakon prijeloma ili ozljede. Zanimljivo je da mačje predenje može stvoriti vibracije između 20 i čak 140 Hz, što je pravi raspon za ojačavanje kostiju i mišića.

6. Pomažu autističnim mališanima
Francuska studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences je pokazala kako vlasnici mačaka imaju povišenu razinu oslobađanja hormona oksitocina u mozgu. Riječ je o hormonu koji olakšava zaljubljenost, povezanost , snizuje razinu stresa, ublažava bolove, a mališani s autizmom se osjećaju mirnije.



7. Zdraviji i sretniji
Vlasnici mačaka se 12 posto rjeđe javljaju svom liječniku zbog nekog problema u odnosu na osobe koje nemaju svog najboljeg dlakavca uza sebe, pokazale su studije. To znači da su sretniji i zdraviji!


http://www.e-valovi.com

Nema komentara:

Objavi komentar