Dobro dosli

aa

četvrtak, 28. travnja 2016.

PARIŽANKA




Kolač je nestao na temelju: Pariški kolač - na relaciji među straniciama : ovdje  Coolka, na Kuharski trikovi i Recepti za pohvalu....  Htjela sam tamno tijesto, jer mi se na jednoj od slika učinilo da je tamno ili da je dobro natopljeno nečim tamnim.....Malo prilagodbe onom šta sam si zamislila, i nastala je Parižanka.
Sastojci
TIJESTO
500 gr Pšenično glatko brašno Podravka
1 jaje
60 gr šećera (kristal)
1 žličica prašak za pecivo Docela
1/2 žličice sode bikarbone
1 velika žlica kakao praha
150 gr margarina

 
50 gr čokolade za kuhanje
1 velika žlica Džema od aronije Podravka
KREMA
8 dcl mlijeka
10 žlica Pšenično glatko brašno Podravka
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera (kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žlica limunovog soka
1 žlica kakao praha

 
250 gr maslaca
GLAZURA
150 gr čokolade za kuhanje
80 gr margarina
3 žlice ulja
1 žlica Džema od aronije Podravka

Priprema
1.
Za tijesto izmješajte suhe sastojke, dvije žlice od margarina, čokoladu i aroniju lagano otopiti, da ne bude prevruće. Ostatak margarina izmrviti u suhe sastojke, dodati jaje, mijestiti, dodati otopljenu čokoladu, zamijestiti tijesto.
2.
Podijeliti tijesto na tri dijela, dobit ćete cca 3x300 gr za tri kore. Razvaljati kore i peći na pek papiru.
Kod mene kore budu 35x27, razvaljam ih na silikonskoj podlozi, pečem na 190'C, 8-10 minuta.
3.
Skuhati kremu od mlijeka šećera i brašna, mješajući da se ne stvore grudice. (Kao kremu za bijelu pitu). U mlačno dodati omekšali maslac.
U 2/3 kreme dodati 1 vanil šećer i veliku žlicu limunovog soka.
U 1/3 dodati prosijan kakao, dobro izmiješati.
4.
Slagati: kora, bijela krema, kora, tamna krema, kora, bijela krema. Dobro ohladiti u frižideru, možete prekriti prozirnom folijom i ostaviti dan da stoji na hladnom. Prije serviranja preliti glazurom, i kada se glazura stisne rezati.
5.
Za glazuru otopiti sve sastojke, miješati da se sve poveže, preliti lagano po kolaču, pomoći si žlicom ili špatulom da se sve dobro rasporedi.
Posluživanje
Kolač mora odsajati da kore odpuste. Čuvati ga na hladnom ili u frižideru.

Nema komentara:

Objavi komentar