Dobro dosli

aa

subota, 28. svibnja 2016.

Mađarica




Detaljan opis procesa izrade kora i kreme sa slikama. Zdravija varijanta s crnim brašnom, s manje šećera nego što je uobičajeno i bez margarina. Od navedene količine izađe 2 kg mađarice 🙂

Sastojci 10 osoba
Za kore
600 g glatkog brašna (bijelog ili crnog)
200 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
pola praška za pecivo
1 kiselo vrhnje (crveno, 20 % m. m.)
Za kremu
1 l mlijeka
100 g šećera
4-5 velikih žlica kakaa
100 g gustina
170 g maslaca
Za glazuru
100 g čokolade za kuhanje
1 žličica maslaca
2 žlice ruma

Priprema

Priprema tijesta

1.
Pomiješati brašno i prašak za pecivo. Umiješati prstima maslac.

Jaja umutiti s vrhnjem i šećerom. Kad se šećer malo rastopi, uliti smjesu u brašno.

Sve dobro izmiješati. Treba nastati žilavo tijesto koje se odvaja od posude. Ostaviti da se malo odmori.







2.
Dok se tijesto odmara, izrezati papir za pečenje na željenu veličinu. Od navedene količine tijesta može se dobiti 6 kora 22,5 × 35 cm ili 7 kora 20 × 30 cm. U primjeru na slici radila sam 7 kora.





3.
Tijesto podijeliti na 7 jednakih dijelova. Svaki izvagati – moraju, barem približno, jednako težiti.







4.
Upaliti pećnicu na 170°.

Svaku kuglicu tijesta izvaljati na list papira za pečenje. Ispod staviti stolnjak ili silikonsku podlogu da se papir ne kliže. Tijesto će se zalijepiti za papir. Odozgo pobrašniti tijesto i izvaljati ga do rubova papira.









5.
Obavezno izbosti kore vilicom prije pečenja. Staviti peći jednu po jednu koru na 170°8 minuta.




6.
Pečene kore ostaviti da se hlade na ravnoj površini.







Priprema kreme

1.
Od litre mlijeka odvojiti 2 dl i staviti u zdjelicu. Dodati gustin i kakao. Dobro izmiješati da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakipjeti sa šećerom. Kad zakipi, maknuti s vatre i umiješati smjesu kakaa i gustina. Kratko prokuhati (2-3 min). Umiješati narezani maslac.





2.
Kremu jednako razdijeliti u 6 zdjelica – tako će slojevi kreme u kolaču biti jednaki.







3.
Svaku koru dobro poškropiti rumom. Namazati još vruću kremu na kore. Posljednji sloj kore prekriti folijom, ostaviti da se malo stvrdne (20-ak minuta) i na kolač nasložiti pleh s nekim teretom – ja stavim knjige 🙂

Ostaviti 4-5 sati na hladnom ili preko noći.





4.
Za glazuru na pari rastopiti 100 g čokolade za kuhanje, žličicu maslaca i 2 žlice ruma. U tu glazuru ne ide mlijeko jer treba biti tvrda kad je ohlađena.

Kad se glazura stvrdne, odrezati 0,5-1 cm rubova i narezati ostatak kolača po želji.







Posluživanje
Ohladiti i narezati na ploškice.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar