Dobro dosli

aa

nedjelja, 1. svibnja 2016.

KOZUMIRATE LI VIRŠLE I KOBASICE A IMATE, ILI PLANIRATE IMATI DJECU, PROČITAJTE OVAJ TEKST




Jedna od omiljnih vrsta hrane moderne generacije svakako su viršle odnosno kobasice. Ovo je posebno izraženo u SAD-u gdje se svakodnevno prodaju milioni hot-dogova. U našim krajevima viršle sve više postaju omiljeni obrok najmlađih. Ipak nova istraživanja i studija koju je objavila «Cancer Prevention Coalition» sa Univerziteta Chikago pokazala je da se radi o hrani koja je direktno povezana sa pojavom leukemije kod djece. Studija je pokazala da djeca koja su jela 12 ili više viršli mjesečno su imala za čak 900% veću izvjesnost razvoja dječije leukemije. Ovo se posebno odnosi na djecu do 10 godina starosti. Slična studija utvrdila je da su kod djece rođene od majki koje su u trudnoći konzumirale barem jedan hotdog sedmično uočena duplo veća incidenca razvoja tumora na mozgu.


 Istraživanje je pokazalo da glavni uzrok ove pojave predstavljaju nitriti koji se stavljaju u procesuriano meso prije svega u viršle i kobasice  a čij je cilj da spriječe razvoj toksina koji izazivaju botulizam teško oboljenje koje može da bude fatalno. Najčešćie korišteni su KNO2, E249, NaNO2, E250 itd. Istraživanje je pokazalo da se upotrebom nitirita u viršlama u kombinaciji s termičkom obradom (kuhanjem i pečenjem)  stvaraju kancerogena jedinjena. Zanimljivo je napomenuti da u novije vrijeme postoje vrste ovakve procesuirane hranke kao što su viršle koja ne sadrži nitrite i koja se u studiji pokazala kao potpuno bezopasna hrana koja ne izaziva kancerogena oboljenja. Stoga se ponovo pokazala kao tačna tvrdnja našin majki i baka koje su govorile da ne koristimo viršle i hrenovke jer su nezdrave, a što nama kao djeci baš i nije bilo najajsnije.
ZdravljeBEZdoktora.com

Nema komentara:

Objavi komentar