Dobro dosli
aa
subota, 14. svibnja 2016.
KARAMEL BANANA TORTA
Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike putera
1 solja braon secera
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt
karamel toping
1 i po solja secera
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera
Priprema
1.
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2.
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3.
U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.
4.
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180' C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.
5.
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar