Dobro dosli

aa

subota, 25. lipnja 2016.

Iskoristite prednosti koje donosi kesten




Da li je i vama jedna od prvih asocijacija za jesen vrući kesteni ugodnog mirisa, koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Pored slatkog ukusa ovaj plod ima višestruke zdravstvene prednosti, stoga iskoristite sezonu i uživajte u kestenu.


  Jedini orašasti plod koji sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30-ak grama, upravo je kesten. Pored toga, jedini je koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba za ovim vitaminom, a opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 te folnom kiselinom.
Folna kiselina neophodna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Konzumacija hrane bogate folatima sprječava pojavu anomalija kod fetusa. Bogat je folatima, što je inače tipično za zeleno lisnato povrće, a ne za orašaste plodove i sjemenke - oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5%).
Ovaj jesenski plod poznat je i kao izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan. Jedući ih unijećete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g).
Poput lješnjaka i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u prehrani onih koji izbjegavaju gluten. Po sastavu ima najveći postotak skroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Toskani se od kestenovog brašna prave sladoled, kolačići, slatki hljeb, supe, umaci…


  Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportistima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih preparata. Divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija, u slučaju povećanja prostate, a dobar je i za krvotok.
Pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Nema komentara:

Objavi komentar