Dobro dosli

aa

utorak, 4. listopada 2016.

TOP 10 lijekova koji je uzrokuju oštećenja bubrega! (Broj 6 koristi svaka peta osoba!)

Lijekovi - Megagiga.info


Lista lijekova koji uzrokuju oštećenja bubrega je toliko duga, da je teško bilo napraviti top 10 takvih lijekova.



Zato smo ih naveli po njihovoj vrsti…


 
TOP 10 lijekova koji uzrokuju oštećenja bubrega:

Antibiotici, uključujući ciprofloksacin, meticilin, vankomicin i sulfonamide.
Analgetici, uključujući acetominofen, nesteroidne protivupalne lijekove: aspirin, ibuprofen, naproksen i ostali dostupni samo na recept.
COX-2 inhibitori, uključujući celekoksib Celebre.x na tržištu ). Dva lijeka iz ove grupe su povučena sa tržišta zbog povezanosti sa kardiovaskularnom toksičnosti, rofecoxib (Vioxx) i valdecoxib(Bextra).
Ovi lijekovi su posebna vrsta nestereoidnih protuupalnih lijekova koji su prilagođeni da budu sigurniji za stomak, ali nose isti rizik za oštećenje bubrega kao i ostali nestereoidni protuupalni lijekovi.
Inhibitori protonske pumpe, tj. lijekovi iz ove grupe kiji se koriste za liječenje gorušice. To su omeprazol (Prilosec), pantoprazol (Protonix), lansoprazol (Prevacid), rabeprazol (Rabecid, Aciphex), esomeprazol (Nexium,Estorex).
Antivirusni lijekovi, uključujući aciklovir Zoviraks koji se koristi za liječenje herpesa, te indinavir i tenofovir koji se koriste za liječenje HIV-a.
Lijekovi za regulisanje visokog krvnog pritiska, captopril (Capoten).
Lijekovi za liječenje reumatoidnog atritisa, uključujući infliximab (Remicade), hlorokin ididroksihlorokin, koji se koriste i za liječenje malarije i sistemskog eritematoznog lupusa.
Litij-za liječenje bipolarnog poremećaja.
Antikonvulzivi, penitoin (Dilantin) i trimetadion (Tridione).
Hemoterapijski lijekovi, kao što su: inteferoni, pamidronat, cisplatin, karboplatin, ciklosporin, takrolimus, kinin, mitomicin C, bevacizumab. Te lijekovi za liječenje štitne žlijezde, uključujući propilthiouracil, piše “Megagiga“…


http://www.haber.ba

Nema komentara:

Objavi komentar