Dobro dosli

aa

utorak, 4. listopada 2016.

PIJETE SVAKI DAN, ILI PONEKAD? Pročitajte koji ste TIP ALKOHOLIČARA

pijanac


Medicina je precizno definisala bolest alkoholizma, a opasnost preti u svakoj čašici koju popijete, čak i u onoj jutarnjoj, koja se pije "za zdravlje". Postoji više klasifikacija alkoholičara, a dva osnovna su "gama" to jest periodični i "delta", to jest svakodnevni tip alkoholizma.

Alkoholizam ima pretoksikomansku i toksikomansku fazu. U prvoj, dolazi do povišene tolerancije - alkoholičar ima potrebu da unosi sve veće količine alkohola, bez znakova pijanstva. Ovo se događa posle višemesečnog i višegodišnjeg pijanstva. takođe, u ovoj fazi, osobe se najčešće odaju alkoholu iz psiholoških razloga - zbog ublažavanja napetosti, straha i slično.

trudnica pije i puši Foto: Profimedia
Toksikomanska faza je sledeća i manifestuje se gubitkom kontrole (osoba pije do opijanja). Zatim, alkoholičar ima periode "crnih rupa" - ne seća se događaja u periodu pijanstva. I treće, kritična faza, poznata kao "fenomen prve čaše". Čovek pije po sistemu dolivanja, jer u suprotnom nastupa apstinencijalna kriza.


Alkoholičar, ako se ne leči, zatim ulazi u hroničnu fazu, što je završna faza bolesti. Slikovito, čovek koji je pio litar žestokog pića biva potpuno pijan već posle jedne ili dve čašice alkohola.

Jedna od praktičnijih podjela alkoholizma u cilju što uspješnijeg ranog otkrivanja te brze i delotvornije pomoći alkoholičaru je podela na:

1. RANI

2. SREDNJI

3. KASNI (terminalni) alkoholizam.

čaša viskija Foto: Profimedia
1. U ranom alkoholizmu javljaju se početne promene u sferi ponašanja, zdravlja, porodičnom, profesionalnom i socijalnom funkcionisanju.

2. U srednjoj fazi moguća je pojava pijenja po sistemu dolivanja, javlja se povišena tolerancija, problemi u porodici, na poslu i uopšte u društvu. Zdravlje je oštećeno i neophodno je lečenje.

3. U terminalnoj fazi postoji potpuna fizička zavisnost, neophodno je lečenje koje duže traje i sa manjim je rezultatima uspešnosti.

Postoji i sledeća tipologija alkoholizma (alkoholičara):

ALFA - alkoholičar pije u cilju olakšanja psihičkih i somatskih tegoba. Psihička zavisnost, pijenje prelazi dozvoljenu granicu u smislu količine, mesta i vremena. Ima probleme u sferi socijalnih odnosa ( svađe, sukobi u porodici, na radnom mestu...).

Pročitajte OVDE od kojih bolesti možda bolujete ako imate noćne more.

BETA - nema ni psihičke ni fizičke zavisnosti, postoje zdravstvene tegobe (čir, gastritis, ciroza, polineuritis...). Piju učestalije i veće količine alkohola.

Žene piju u hodniku Foto: Profimedia
GAMA - u ovom tipu alkoholizma postoji psihička i fizička zavisnost, povećana tolerancija, gubitak

kontrole u pijenju, zdravstvene i socijalne tegobe. Mogu da apstiniraju duže ili kraće vreme.

DELTA - kod ovog tipa alkoholičara postoji nemogućnost apstinencije kao i znatno povišena tolerancija.

EPSILON - za ovaj tip alkoholizma karakteristično je višemesečno pauziranje u konzumiranju alkohola, posle čega slede teška opijanja kao i psihička i fizička zavisnost, nakon čega mogu opet da apstiniraju bez problema. Liči na temporalnu epilepsiju.

Pročitajte OVDE koja namirnica znatno snižava rizik od raka.

Ima autora koja smatraju da bi ovoj klasifikaciji trebalo dodati i

ZETA tip - za koji je svojstveno korišćenje substituta alkohola u slučaju nedostatka alkoholnih pića.


http://www.srbijadanas.com

Nema komentara:

Objavi komentar