Dobro dosli

aa

subota, 15. listopada 2016.

Oprez! Ove namirnice NIKADA ne smete da podgrevate



Većina nas često podgreva jela u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavno koristimo dobar stari šporet, a verovatno ni ne zna da neke namirnice nikako ne bismo smeli da podgrevamo jer one sadrže materije koje kod ponovnog zagrevanja postaju toksične. To može da ostavi kratkoročne posledice poput probavnih problema, ali i dugoročno da našteti našem zdravlju.





Podgrevanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:
1. CELER
Uglavnom ga koristimo za kuvanje supa i priloga ili pak za pire i salatu. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični usled ponovnog zagrevanja.
2. JAJA

Takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.
3. SPANAĆ
Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat nitrata koji se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.
4. KROMPIR

Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate jela za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.
5. PEČURKE
Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u pečurkama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja važi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze pečurke.

http://zena.blic.rs

Nema komentara:

Objavi komentar