Dobro dosli

aa

utorak, 18. listopada 2016.

Obratite pažnju jer vas može spasiti: Brzi pogled u wc šolju može vam reći da li ste ZDRAVI!

stolica zdravlje


Običan odlazak u WC može vam dati odličan uvid u vaše zdravlje. Ovo će vam pomoći da na vrijeme donesete promjene i poboljšate zdravlje cjelokupnog organizma.

OBLIK STOLICE

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crijevu. Zato trebate povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

2. Voluminozna ili grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Prehranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine.

3. Mekana stolica upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, no ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

4. Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtjeva pregled liječnika.



BOJA STOLICE

1. Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dijela probavnog trakta zbog hemeroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No ova boja stolice može biti posljedica konzumiranja crvene hrane kao što je primjerice cikla.

2. Zelena stolica može biti posljedica izlučivanja žuči koja je prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Može biti posljedica Kronove bolest, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

3. Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne vreće zbog čega dolazi do nepravilnog izlučivanja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitom, stoga ukoliko je ovakva stolica učestala treba posjetiti liječnika i napraviti analizu stolice.

Podijelite ovo sa vašim prijateljima ako smatrate da im može biti od koristi!

http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar