Dobro dosli

aa

nedjelja, 2. listopada 2016.

Laneno seme – lekovita svojstva

laneno seme


Lan je do nedavno bio poznat samo kao biljka za izradu odeće, tačnije, laganog letnjeg materijala. Iako se ova biljka koristila i pre više hiljada godina, dugo je bila zaboravljena. Iako mnogima laneno seme zvuči neprivlačno, naučnici ga smatraju jednom od najzdravijih namirnica trenutno.

S obzirom na njegova brojna lekovita svojstva, oni koji probaju ovu neobičnu hranu, pitaju se kako ga nisu jeli oduvek. Laneno seme u sebi sadrži neverovatne količine vitamina (A, E, F, B), a omega masnih kiselina 3,6 i 9 ima više čak i od ribe, koja je poznat izvor ovog važnog sastojka koji smanjuje rizike od srčanih oboljenja.

Sadrži veliku količinu vlakana i zbog toga koristi probavnom traktu i veliki je pomoćnik u borbi sa problemima poput zatvora i hemoroida. Jedno od najvažnijih svojstava lana je lecitin koji sadrži, sastojak koji rastvara masti i snižava holesterol. Laneno seme daje osećaj sitosti pošto se dugo vari pa je glavni saveznik u mršavljenju, a takođe snižava nivo šećera u krvi i vrši prevenciju dijabetesa.

Zbog velike količne omega masnih kiselina, izvrsno deluje na rad mozga, smanjuje simptome depresije i poremećaja pažnje, a pomaže i kod problema sa spavanjem. Lan je posebno važan ženama u srednjim godinama, pošto sadrži lignane koji su prirodni izvor estrogena što pomaže u slučajevima talasa vrućine i noćnog znojenja. Lignani u lanu takođe pomažu kod svih kožnih oboljenja i jačaju imunološki sistem, a smatra se i da štite organizam od nekoliko vrsta raka. Ipak, trudnice i dojilje trebale bi laneno seme izbegavati u širokom luku.

Nekoliko načina korištenja lanenog semena

Laneno seme i jogurt

Supenu kašiku mlevenih lanenih semenki pomešajte sa pola šolje probiotik jogurta ili domaćeg kefira. Pijte pola sata pre jela, na prazan stomak, ali i pred odlazak na spavanje. Ovaj jednostavni recept smatra se najboljim lekom za probavni sistem, pošto čisti crev i ubrzava metabolizam. Osim toga, laneno seme možete dodati svojim žitaricama za doručak.

Eliksir od lana

3/4 šolje lanenog ulja (koje se dobija od lanenog semena) pomešajte sa kilogramom meda, 3 glavice belog luka, 2 limuna sa korom i dva limuna bez kore. Sameljite u blenderu i čuvajte u frižideru. Eliksir uzimajte svakog dana po jednu supenu kašiku pre svakog oboka. Ovaj eliksir služi poboljšanju opšteg zdravlja i brzo daje efekte, ali svake druge nedelje treba napraviti pauzu.

Prokuvano seme

30-40 grama lanenog semena prokuvati u 250-300 ml ključale vode, a zatim ostaviti da stoji 20 minuta. Piti 3 puta dnevno radi prevencije srčanim oboljenjima i radi smanjenja visokog pritiska. Isti recept koristi se i za bolesti mišićno-koštanog sistema. Ukoliko se želi poboljšati rad pankreasa, laneno seme se kuva u hladnoj prokuvanoj vodi, a potom ostavi 3 sata da odstoji.

Laneno seme se trenutno može kupiti u svakom bolje opremljenom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane, kao i njegovo ulje, koje sadrži sve potrebne sastojke. Laneno ulje se može koristiti u salatama ali i uz druga jela. Rok trajanja lanenog semena i lanenog ulja je oko godinu dana.

http://cajeviza.com

Nema komentara:

Objavi komentar